Z prostych składników robię szybko pożywne placki. Można je podać na obiad lub kolację

Dodano:
Mięso mielone i jajko Źródło: Shutterstock / Nataliia Kurylo
Placki kojarzą się zwykle z mąką i jajkiem. I moje placki też będą je zawierać, jednak nie będą grały głównej roli. Będą jedynie stanowiły dodatek i lepiszcze dla pożywnego składnika. Tę potrawę można podać na obiad lub kolację.

Znacie z pewnością placki z jabłkami, zwane racuchami czy placki ziemniaczane. Jednak placki można też przygotować z innych składników. Ja na przykład robię je na bazie mielonego mięsa, dzięki czemu potrawa wychodzi niezwykle pożywna. Niektórzy może i nazwali by je kotletami, ale jednak nie formuje się ich w dłoniach, a kładzie na patelnię łyżką. Dzięki temu robi się je bardzo szybko.

Jakie mięso najlepiej przeznaczyć na placki?

Placki to potrawa krótko smażona. Z tego powodu do masy na placki najlepiej dodać delikatne i mocno rozdrobnione mięso. Proponuję sięgnąć po mielony filet z piersi kurczaka lub z piersi indyka. Z ich dodatkiem placki wyjdą lekkie, soczyste, a jednocześnie bardzo pożywne.

Jak zrobić placki z mięsem drobiowym?

Na placki z mięsem drobiowym należy przeznaczyć mocno rozdrobnione mięso. Najlepiej, jeśli jest to mięso mielone. Gdy jednak macie pod ręką całe filety, możecie je po prostu drobno posiekać. Po wymieszaniu z jajkiem, mąką i dodatkami smakowymi powstanie dość gęsta masa na placki.

Przepis: Placki z mięsem drobiowym

Pożywne placki z mielonego mięsa drobiowego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g mielonego mięsa drobiowego (np. z kurczaka, indyka)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2-4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • słodka mielona papryka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy na plackiDo mielonego mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mąkę, jajko i jogurt. Wsyp też trochę soli i pieprzu, wymieszaj dość gęste ciasto.
  2. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszczaj, formując w ten sposób kształtne placki. Smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony, aż się ładnie zrumienią.

Wskazówka: Do masy na placki z mielonym mięsem drobiowym można też dodać startą marchewkę. Zwiększy soczystość placków i nada im bardziej apetycznego wyglądu.

Jak podać placki z mięsem drobiowym?

Placki z mięsem drobiowym najsmaczniejsze są podane na ciepło. Można je zaserwować na obiad czy kolację np. w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty czy surówki z marchewki. Smaku doda im sos, np. czosnkowy, pomidorowy czy tzatziki. Placki z mięsem można też zjeść na zimno, np. na przekąskę.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...